Má cenu se kvůli dětem NErozvádět?

04.10.2019 16:50

„Rozhodně bychom se rozvést neměli – rozvod zanechá jizvy na duši našich dětí a tyto jizvy se navíc budou znovu a znovu otevírat v jejich budoucích vztazích a manželstvích,“ říkají jedni. Druzí tvrdí: „Přece nebudeme našim dětem ukazovat, že je normální žít v přetvářce. Měli bychom jim přeci ukazovat šťastné vztahy – jak by jinak uměly samy šťastné vztahy vytvářet?“ Jak to tedy je? Má cenu se kvůli dětem nerozvádět? Na obou výrocích totiž pravdy trochu.  

Tak z jiné strany: Čím děti trpí nejvíce, když mají rodiče krizi? To se zdá být jasné. Rozepřemi rodičů, které se neustále vrací, nikdy nekončí smířením, znatelně ničí oba rodiče i jakoukoli rodinnou pohodu. Řešení značka ideál: rodiče najdou novou cestu, jak spolu žít a mohou tak zase tvořit více méně harmonický rodičovský tým. Hledání té cesty je sakra práce na vztahu a také sama na sobě, vede těmi nejužšími uličkami a temnými komnatami. A navíc není univerzální mapy k této cestě. V pořadí druhou optimální odpovědí na krizi rodičů je rozvod, který ale v žádném případě nemá být destrukcí rodiny – měl by umožnit rodičovské spolupráci vzkvétat svobodněji než před rozvodem. A to bývá také sakra práce, ve které dostává zabrat hlavně ego.

 

Má tedy smysl se nerozvádět kvůli dětem? Kdyby existovala odpověď, už bychom ji měli. Ale jsou věci, které rozhodně smysl mají – např. být sám/sama k sobě během manželské krize brutálně upřímný/á, pustit hluboko k sobě skutečnost, že i po rozvodu zůstáváme rodinou, ověřovat si, jak přístupní jsme svým dětem, když je naše manželství zrovna v troskách, nelhat svým dětem, atd. Přijďte posdílet zkušenosti, načerpat inspiraci nebo nové poznatky, nebo se jen tak zaposlouchat do tohoto rodinného tématu, kde platí, že selhávání není výsledkem manželství, ale je jeho součástí.

 

Zuzana Krásová

Zpět

Kontakt

RC Dobříšek, z. s.
Na Nábřeží 1650
263 01 Dobříš

provozní
tel. 608 906 559

administrativa
tel. 603 199 265

koordinátor
tel.608 459 559

 

Úřední hodiny

Po-Pá 8-12 hod.

 

Sledujte nás i na sociálních sítích.

FBfacebook.com/dobrisek

IGinstagram.com/rc_dobrisek

 

 

Úřední hodiny v RC

Po-Pá 8-12 hod.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode