Klub nadaných dětí Dobříšek - slavnostní představení

20.04.2022 21:27

Slavnostní představení Klubu nadaných dětí Dobříšek, který je registrován pod Mensa ČR. Klub bude otevřen koncem školního roku 2021/2022 v rámci testovacího provozu, od září 2022 pojedeme „naostro“. Vstup do klubu není podmíněn testováním IQ.

Co je Klub nadaných dětí?

Mensa ČR zřizuje po celé republice kluby nadaných dětí. Jejich účelem je podchytit skupinu velmi nadaných dětí již v raném věku a poskytnout jim nadstandardní rozvoj a rozšiřování obzorů. Věkové zacílení je první a druhý stupeň základní školy. Provoz Klubu nadaných dětí Dobříšek bude zaměřen na všeobecný rozvoj nadaných dětí, vyhovění jejich náročnějším zájmům a potřebě kompletnějších informací. Vzhledem k lektorce některé hodiny a aktivity budou probíhat také částečně v angličtině (přizpůsobeno věku dětí a jejich úrovni angličtiny). Kromě deskových a karetních her budeme chodit na atraktivní vzdělávací exkurze, realizovat zajímavé pokusy, sdílet zajímavosti a zkušenosti a vyzkoušíme si mnoho – pro děti zcela nových – aktivit. 

Co je cílem klubu?

Cílem je spojit nadané děti, které někdy mají problém se začlenit s vrstevníky, podpořit přátelství napříč věkem a dalšími odlišnostmi. Chceme vytvořit skupinu dětí, která bude podpůrná i pro rodiče a v případě zájmu vytvoříme i občasná setkání rodičů dětí pro sdílení zkušeností. 

Jak poznám, že je mé dítě nadané?

Na to nelze jednoduše odpovědět, nadané děti se totiž mohou chovat velmi nenápadně, neočekávejte hned Sheldona Coopera. Přijďte 2.5. na setkání se zástupcem Mensa ČR a načerpejte cenné zkušenosti a informace přímo od zdroje. Vstup do Klubu nadaných dětí Dobříšek není podmíněn žádným testem ani prokázáním schopností, klubové aktivity budou nastaveny tak, aby přirozeně bavily a nadchly nadané děti, pro ty ostatní aktivity klubu nebudou příliš zajímavé. Součástí aktivit klubu je i spolupráce s rodiči a individuální zpětná vazba lektora.

Proč se nechat otestovat?

Odpovědí je článek níže, obecně však zvláště u dětí ve věku 5-10 let může výsledek testu odpovědět na některé problémy, které u dětí řešíte a neznáte jejich zdroj a neumíte s tím pracovat. Na podzim na toto téma připravíme ve spolupráci s Mensa ČR přednášku Dvojí výjimečnost, která vám pomůže pochopit specifika nadaných dětí. Vysoký výsledek tedy neznamená to, že můžete dát ruce za hlavu, že dítě nepotřebuje pomoci, spíše naopak. Budete však již vědět, jak s dítětem pracovat, což obohatí dítě a vám velmi usnadní práci s ním a zjednodušší soukromý život i fungování ve škole.

Článek o testování: https://eduzin.cz/wp/2022/04/14/pozvanku-na-iq-mereni-povazovali-za-omyl-vysledek-ukazal-135-reportaz-z-mensa-testu-na-zakladni-skole/

Kdy, kde a za kolik? 

Klub bude otevřen pro všechny děti z Dobříše a okolí v Rodinném centru Dobříšek. Lektorkou je Mgr. Veronika Liotard. Schůzky se budou konat 2× měsíčně a rozpis jednotlivých lekcí bude znám na měsíc dopředu. Lekce bude stát 150 Kč, kapacita bude omezena na menší počet dětí pro možnost se jim naplno věnovat a rozvíjet jejich zájmy a schopnosti. Předpokládá se aktivní zapojení rodičů do některých hodin (1×-2× ročně, podle zájmu i vícekrát), což pomůže upevnit vztahy mezi rodičem a dítětem a současně zajistí pestrou nabídku aktivit.

V rámci představení klubu, na kterém bude také host v podobě zástupce Mensa ČR, bude možné se také zaregistrovat na testování IQ s certifikovaným výsledkem. Testy jsou neverbální, vhodné i pro děti, které nečtou. Test může podstoupit také anglicky mluvící osoba, pokyny budou podány v angličtině. Na testování je třeba se včas zapsat:

Harmonogram slavnostního otevření klubu:

  • 14:00 slavnostní přivítání a představení zástupce Mensa ČR, ukázka her a knih na rozvoj inteligence, prostor pro dotazy, registrace do klubu
  • 15:00 testování IQ dětí pro zájemce po předchozí registraci 
  • 16:00 prostor pro dotazy k chodu klubu, ukázka her a knih na rozvoj inteligence, registrace do klubu
  • 17:00 testování IQ dospělých pro zájemce po předchozí registraci
Budou představeny hry doporučené či vytvořené Mensa ČR a dále díky zástupci z Albi také zajímavé rozvojové, vědomostní hry včetně únikovek a rébusů od společnosti Albi.

Zpět

Kontakt

RC Dobříšek, z. s.
Na Nábřeží 1650
263 01 Dobříš

provozní
tel. 608 906 559

administrativa
tel. 603 199 265

koordinátor
tel.608 459 559

 

Úřední hodiny

Po-Pá 8-12 hod.

 

Sledujte nás i na sociálních sítích.

FBfacebook.com/dobrisek

IGinstagram.com/rc_dobrisek

 

 

Úřední hodiny v RC

Po-Pá 8-12 hod.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode