Ohlédnutí Katky Neubauerové za Festivalem o těhotenství, porodu a rodičovství

29.07.2015 16:35

18.–24. května 2015 se v Praze konal 10. ročník Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství v rámci Světového týdne respektu k porodu. V pátek 22. května na něm vystoupila i lektorka a poradkyně Dobříšku Katka Neubauerová s přednáškou „Nošení dětí v šátku“.

„Tento rok jsem měla možnost na této tradiční akci přednášet pro (většinou) nastávající maminky na téma nošení miminek v šátku. Pro mě osobně to byla jedinečná zkušenost. Kurz šátkování se snažím organizovat tak, abychom byli v co nejmenším možném počtu a aby byl zajištěn individuální přístup pro každou maminku.  Zde se sešlo více jak 30 žen, které si přišly poslechnout o tom, jak šátkovat.  Takže tak trochu krok do neznáma. Ale kdo nic nezkusí, nic nezkazí.  Z přednášky jsem měla nakonec velkou radost, dobrý pocit a pozitivní odezvu.  

Povídaly jsme si o nošení v šátku v širším pojetí, v kontextu podmínek moderní společnosti, kdy často setrváváme ve statické poloze a miminka tudíž mohou častěji v šátku plakat, protože potřebují právě pohyb.  Měla jsem možnost se podělit s maminkami o zkušenosti z praxe - jak uklidnit plačící miminko, proč miminko v šátku pláče, jaké jsou nejčastější problémy při vázání, na co si dát pozor vzhledem k průběhu vázání a technice úvazu.

Jedna z otázek byla, zda lze kojit miminko v šátku. Čerstvě obohacena informacemi z kurzu laktačního poradce jsem v tomto směru byla dost opatrná s výhradní podporou maminek. Kojit v šátku ano, ale je nutné mít samotné kojení a šátkování zvládnuté, pak lze obojí propojit. Nesprávná poloha miminka u prsu je častou příčinou ragád a bolesti při kojení. Pokud nemáme kojení zautomatizované a bez obtíží, tak učit se kojit v šátku vnímám jako celkem obtížný úkon. Na základě této otázky jsem také napsala seminárku k ukončení kurzu laktačního poradce o kojení v šátku.

Zde jsem si při psaní uvědomila a naplno pocítila trochu lítost, že jsou tradiční kolébky (typ úvazu) v současné době tak zatracovány. Ovlivněna šířícím se trendem odsouvat kolébky jsem byla připravena maminkám ukázat pouze vázání vertikálního úvazu, jež je propagován zejména z hlediska etnologického. Na přednášce si však posluchačky vyžádaly také kolébku. Zde se mi otevřely oči, že nemohu jít cestou toho, co velí trend jiných poradců, ale cestou, kterou si vybrala klientka. Toto mi potvrdil i následující kurz šátkování, kdy nastávají maminky měly opět větší zájem se naučit kolébku než vertikál. Oba úvazy mají svá pro a proti v oblasti obtížnosti techniky úvazu a ze zdravotních aspektů. Avšak oba úvazy jsou vhodné pro miminka od narození, pokud jsou správně uvázané.

Padla i otázka, zda jít na kurz šátkování před porodem nebo po porodu již s miminkem? Zde je odpověď dost individuální, avšak určitě (stejně jako u kojení) je dobré se o nošení co nejvíce dozvědět již před porodem. V této době jdou informace do hlavy o něco lépe než po porodu, i když zatím chybí zkušenost manipulace s miminkem. Po porodu jsme již naladěni na miminko, jsme s ním v úzkém vztahu a sem již rozum nepatří, zde velí hormon lásky oxytocin. Naučit se techniku vázání jednoho či dvou základních úvazů před porodem je jen k dobru. A pak po porodu, pokud nastane „pocit nejistoty, miminko v šátku pláče, nemáte z úvazu dobrý pocit“, je dobré vyhledat poradkyni a společně najít, kde je dobré zapracovat na úvazu, aby byl v pořádku.

Na konci přednášky si maminky prohlédly šátky a mohly si je i vyzkoušet. Zkusit si více druhů látek, z nichž jsou šátky vyrobené, vám dá přehled a zkušenost, jak se vlastně látky od sebe kvalitativně liší. Pokud si vyberete dobře šátek již před porodem a k nošení přistupujete pragmaticky, prakticky a střízlivě, můžete být spokojeni s jedním až třemi šátky celé nosící období.“

Katka Neubauerová

 

Pokud se zajímáte o šátkování, můžete se obracet na Katku prostřednictvím e-mailu katkaen@email.cz nebo telefonu 775 387 989.

 

Článek v nezkrácené podobě najdete na stránkách www.katkaen.cz.

Zpět

Kontakt

RC Dobříšek, z. s.
Na Nábřeží 1650
263 01 Dobříš

provozní
tel. 608 906 559

administrativa
tel. 603 199 265

koordinátor
tel.608 459 559

 

Úřední hodiny

Po-Pá 8-12 hod.

 

Sledujte nás i na sociálních sítích.

FBfacebook.com/dobrisek

IGinstagram.com/rc_dobrisek

 

 

Úřední hodiny v RC

Po-Pá 8-12 hod.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode