Nové formy péče o děti

26.02.2013 17:30

26. února 2013 uspořádala Farní charita Starý Knín ve spolupráci s Rodinným centrem Dobříšek o.s. seminář na téma Nové formy péče o děti. Se svými příspěvky vystoupili: starosta města Dobříše Mgr. Jaroslav Melša, Bc. Stanislava Krejčíková a Ing. Lukáš Tomko z Farní charity Starý Knín (FCHSK) a za Síť mateřských center o.s. Mgr. Klára Vlková.

Dle průzkumu FCHSK, kterého se zúčastnilo 717 respondentů, považuje nové formy péče o děti za potřebné výrazná většina dotázaných. Až v překvapivě velké míře je preferována péče o malé děti v rámci málo početné skupiny.

V zahraničí existuje velmi široká nabídka služeb a je zde viditelná snaha o hledání "spravedlivého" rozdělení veřejných finančních prostředků mezi jednotlivé formy péče. V ČR je v současné době péče o děti do 3 let zajišťována v jeslích zřizovaných obcemi a prostřednictvím soukromých subjektů (na základě živnostenské ho zákona). Péče o děti nad 3 roky je realizována v mateřských školách (dle školského zákona), soukromých mateřských školách (dle živnostenského zákona), prostřednictvím občanských sdruženích (např. mateřských center) a ostatních neziskových organizací. Zajímavou formu péče představují lesní školky, které umožňují překlenout výkyvy v počtu dětí (silné populační ročníky) bez nutnosti nákladných investic. Dobrým příkladem jsou i firemní školky, které mohou být zřízeny dle živnostenského nebo školského zákona.

V současnosti se otevírá  i další možnost péče o děti - poskytování služby péče o dítě v dětské skupině (zákon je nyní v připomínkovém řízení). Službu by mohly poskytovat fyzické a právnické osoby a organizační složky státu pro své zaměstnance. Z návrhu zákona bohužel vypadla vzájemná rodičovská výpomoc (sousedské hlídání). Více informací naleznete ZDE.

26. března 2013 vystoupila Mgr. Klára Vlková a Ing. Lukáš Tomko v pořadu Sama doma.

 

Zpět

Kontakt

RC Dobříšek, z. s.
Na Nábřeží 1650
263 01 Dobříš

provozní
tel. 608 906 559

administrativa
tel. 603 199 265

koordinátor
tel.608 459 559

 

Úřední hodiny

Po-Pá 8-12 hod.

 

Sledujte nás i na sociálních sítích.

FBfacebook.com/dobrisek

IGinstagram.com/rc_dobrisek

 

 

Úřední hodiny v RC

Po-Pá 8-12 hod.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode